Home Ny hjemmeside

Ny hjemmeside

En komplet guide og tjekliste til en ny hjemmeside 2021

Søger du inspiration, vejledning ellere hjælp til oprettelse af en ny hjemme i 2020, så læs med her, hvor vi har lavet en komplet guide og tjekliste til dig.

Uafhængig af om din nye hjemmeside har til formål at være en hobbyhjemmeside, professionel webshop eller firma-hjemmeside, skal du altid sikre dig at kunne tjekke punkterne af som gennemgået trinvis i denne guide.

Tjeklisten starter helt fra “start ny hjemmeside” og bliver mere specifik som vi kommer ned igennem trinene – hop gerne rundt og genbesøg enkelte trin efter behov.

Denne guide til ny hjemmeside er skrevet til alle der er interesseret i en ny hjemmeside, hvor tekniske termer og betegnelser bliver forklaret i simple termer. Tjeklisten sikre løbende at din nye hjemmeside er på forkanten med online markedsføring og SEO-venlig så din hjemmeside kan få en god placering på Google og andre søgemaskiner.

Trin 1: Start ny hjemmeside med et nyt domænenavn.

Din hjemmeside skal have en unik adresse online, der kaldes et online domænenavn. Domænet er navnet på din hjemmeside, fx mitfirma.dk, og det, der kommer efter @ i din e-mail, fx @mitfirma.dk. Miklagards hjemmeside har domænenavnet miklagard.dk og din nye hjemmeside skal have sin helt egen og unikke domænenavn, inden en anden snupper det.

Alle .dk-domænenavne tilhører den danske stat og administreres af DK-Hostmaster efter først-til-mølle-princip. Hvis du er interesseret i et “.dk” domæne kan du købe brugsretten til dette. Udover domænenavne, der ender på .dk, findes der et hav af andre endelser; eksempler på nogle af de mere kendte endelser er .com, .org og .net. Ligesom .dk-domænenavne kan du købe brugsretten til et hvilket som helst domæne med en hvilken som helst endelse, så længe domænenavnet med din tilvalgte endelse er gyldigt og ledigt.

Et godt domænenavn er grundlaget for din succes online, vælg med omhu.

Hvad er navnet på din nye hjemmeside?

Sådan registrerer og aktiverer du et nyt domænenavn:

  1. Tjek om domænenavnet til din nye hjemmeside er ledigt i Google Domains
  2. Registrer domænenavnet hos en dansk eller international forhandler af domænenavne

Bemærk. Hvis din hjemmeside er målrettet det danske marked kan du passende nøjes med et .dk-domænenavn, men hvis du ønsker et mere internationalt outlook kan du gå med et ud af flere internationale endelser til dit domænenavn. Selve endelsen af domænet har ingen påvirkning på din nye hjemmesides placering i søgemaskineoptimering (SEO) og Googles søgeresultater, så gå efter det der passer din forretning/brand/vision bedst.

Trin 2: Din nye hjemmesides domænenavn skal have et hotel, et webhotel.

Du har nu officielt set en registrant og har råderet til dit nye domæne, tillykke! Hvis du besøger domænenavnet – dette ved at gå ind i din foretrukne internet browser – det kunne være Chrome, Safari, Firefox, Internet Explorer eller en helt femte, og indtaste webadressen til stedet for din nye hjemmesiden, lander du på dit nye domæne, men du vil ikke se noget indhold på din ny webadresse.

Selvsagt skal du uploade indholdet af din nye hjemmeside til internettet forinden hjemmesiden kommer frem på dit nye domæne, og netop for at kunne uploade din hjemmeside, har du behov for en internetudbyder der levere driften og hostingen af hjemmesider. En sådan leverandør kaldes et webhotel. Webhotellet er stedet, hvor din hjemmeside og e-mails ligger.

Du kan kombinerer Trin 1) med Trin 2) ved at registrerer dit domænenavn hos en internetudbyder som tilbyder både domæner og webhoteller. I så fald, vil du under registrering af et domænenavn hos internetudbyderen sige “ja-tak” til tilbud om tilkøbe af webhotel til dit domænenavn.

Mange online forhandler af domænenavne tilbyder også webhotel, men der findes også virksomheder som specialisere sig indenfor hver deres område. Eksempelvis har vi hos Miklagard valgt at registrerer vores domænenavn et sted og have vores webhotel et andet sted.

OBS Du skal være opmærksom på at mange webhoteller promoverer sig også som udbydere af domænenavne men alene sælger pakkeløsninger hvor du er forpligtet til at betale for domæne sammen med webhotel. Hvis du ønsker et separate setup, skal du fravælge sådanne domæneudbyder under registrering – ellers kan du ende med at betale for to webhoteller hvor du aktuelt kun har brug for et webhotel.

Du kan få et webhotel der passer præcis dine behov – uanset om behovet er en blog, en hjemmeside eller en komplet e-shop løsning med potentielle kunder over hele verden.

Webhoteller kommer i mange størrelser til private og erhverv, og det er vigtig du her vælger et som passer dine behov. Hvad der så helt præcis passer dig, er her hvor mennesker og maskiner mødes, dvs. dine behov og tekniske krav. Webhoteller konkurrere om at promoverer sig på og tilbyde flest GB lagerplads og GB trafik pr måned, dedikeret IP-adresse, backup og fri data gendannelse og meget meget mere.

Lad dig ikke narre. Hvis du er ny på hjemmeside-markedet er en god tommelfingerregel, at køb den mindste pakke og opgrader efter behov (du kan altid opgrader fra dag til anden, hvor det sjældent er lige så let den anden vej rundt). Den mindste pakke kan sikre du kan uploade din hjemmeside til internettet og folk besøger den når de indtaster din webadresse.

Trin 3: Byg din nye hjemmeside: gør-det-selv eller installer med et klik.

Way back tilbage i 90’erne skulle man være en it-nørd for at bygge sin egen hjemmeside og uploade den til internettet. Det krævende teknisk finesse og kendskab til “hypertekstopmærkningssprog” (HTML forkortelse af engelsk “Hyper Text Markup Language”), det formelle computer sprog der bruges til at angive hvordan hjemmesider skal vises på internettet. Hertil kom en række andre computersprog som XML (“eXtensible Markup language”) og CSS (“Cascading Style Sheets”) der tilsammen fortæller computeren eller din smartphone hvordan en hjemmeside skal præsenteret i en browser.

Fast forward til dagens dato og ny hjemmeside i 2020, hvor livet er blevet meget letter for enhver der ønsker en hjemmeside og ikke tilfældigvis også er super it-nørder: du kan nu installere en ny hjemmeside med et klik “hjemmesidebygger” (“Sitebuilder”) uden kendskab til komplekse computersprog som HTML, XML og CSS. At bygge en ny hjemmeside i 2020 er blevet let som en leg.

Det er nemt og billigt at bygge sin egen hjemmeside med en hjemmesidebygger og så kan du give hjemmesiden præcis det udtryk du gerne vil. Med sådanne værktøjer til rådighed i 2020 skal du ikke længere tænke på computersprog men i stedet på designskabelon, farver, udtryk, billeder og skrifttype til din nye hjemmeside.

Hjemmesidebygger har mange forskellige skabeloner (“themes”) og du kan vælge den du synes passer rigtig fint til din nye hjemmeside. Når du har valgt en designskabelon, skal du tænke på hvilket layout du vil have på din side; hvordan skal menuen, toppen og bunden skal ligge. Du skal vælge den skabelon der passer til dit behov og giver dig den funktionalitet til at flytte rundt på menuen, men også muligheden for at tilføje tekst og billeder.

Denne slags systemer kaldes generelt for “Content Management System” (CMS). Det er med andre ord et system, som kan styre og vise din hjemmeside og dens indhold online. CMS-systemer, som fx. WordPress, Squarespace, Drupal og Joomla, står idag bag de fleste større websider på nettet.

Hos Miklagard anvender vi WordPress til miklagard.dk som er meget udbredte og populære systemer at bygge en ny hjemmeside i (dette udover at være gratis). Det sikre også at diverse skabeloner, moduler til CMS-systemet løbende bliver vedligeholdt og understøtter automatisk sikkerhed, hastighed og brugervenlighed til hjemmesiden.

Fra et markedsføringsperspektiv er særlig den automatiske sikkerhedsopdatering og løbende vedligeholdelse og udvikling af systemerne vigtige, som internettet hele tiden udvikles og der kommer nye enheder (smartphones, tablet og computer) til der forbinder til internettet, hvor det skal være lækkert og let at bruge på tværs af enheder.

Du har brug for et CMS-system!

Uafhængig om du er begynder eller ekspert i web, så har du brug for et godt CMS til din nye hjemmeside. Dette skyldes, at et CMS-system giver dig en masse fordele når der arbejdes med indhold, sikre ensartet udseende for websider, spare tid for udvikling af hjemmesiden, imens du samtidig får en masse tekniske funktioner og moduler uden at du skal opkvalificer dig til selvudnævnt it-nørd.

Sådan vælger du det rigtige CMS-system til din nye hjemmeside:

  1. Læs op på mest populære CMS-systemer til at bygge en ny hjemmeside (WordPress, Squarespace, Drupal og Joomla) og vælg den der passer dine behov (blog, webshop, firma)
  2. Sikre dig at dit webhotel (Trin 2) understøtter nem installation af dit valgte CMS-system
  3. Installer CMS-systemet i dit webhotel og begyndt at skrive indhold til dine nye websider og tilføje medier (links, billeder og videoer).

Har du spørgsmål eller ønsker du at høre
nærmere om samarbejdsmuligheder?

Ring til os på 31 32 60 86

Du kan få telefonisk support mandag til fredag kl. 09.00-16.00

? Top indlæg

Følg os